Kапсулите за кафе - вредим ли на себе си и на природата?

1 юли 2020
Kапсулите за кафе - вредим ли на себе си и на природата?

Екологичните проблеми и отражението на динамичния съвременен свят върху здравето на хората определено са сред казусите, които вълнуват всеки човек поотделно и цялото общество в съвкупност. Невъзможността за справянето с тях и рисковете, които те крият за нас и нашите поколения, кара хората да си поставят редица въпроси, сред които най-често срещани са тези за това какъв може да е личният принос за справяне с проблема.

 

Кафе капсулите и околната среда

 

За своята дневна доза от любимата напитка много хора разчитат на кафе капсулите, които все по-устойчиво се прокрадват в живота на хиляди българи, а и не само. Те са лесни и удобни за употреба, предлагат кафе, което е с високо качество и не цапат изобщо.

 

Къде тогава е проблемът?

 

От капсулите очакванията за кафето са то да е запазило аромата си, което предполага опаковката да е достатъчно защитна и издръжлива, че да предложи свежа напитка на потребителите. Алуминият определено отговаря на тези изисквания и се явява идеален елемент за капсулите за кафе. Дали?

 

Оказва се, че на пръв поглед безобидни, тези капсули предизвикват сериозни проблеми, тъй като водят до ненужно потребление на ресурси и генерират огромни количества отпадък, който в много голям процент не се рециклира.

 

Какво показват числата?

 

През 2008 г. в Германия са продадени около 800 тона капсули, които по-късно са се превърнали в боклук. За разлика от тогава, през 2015 г. числото скача на 20 600 тона. По тази причина още през 2016 г. в Хамбург, където 1 на всяко 8 кафета е направено с капсула, се забранява използването на капсулите за кафе в сградите на държавните институции като мярка за намаляване на ежегодното количество отпадък. Неодобрението на това явление в кафе индустрията се наблюдава и в други големи европейски държави (напр. във Великобритания).

 

Въпреки че производителите на капсули за кафе непрестанно прокламират своите усилия към тяхното рециклиране, според Европейското бюро проблемът е друг.  Специалистите смятат, че вниманието трябва да се насочи към цялостна политика за отпадъците, която да ограничи използваното количество неща, които трябва да се изхвърлят и рециклират изобщо, вместо да се разграждат.

 

Това не е всичко!

 

Наред с неекологичната природа на капсулите, те могат да са опасни и за хората, които пият кафе от тях. Често се неглижира въпросът от какво всъщност са направени дадени продукти и какви рискове крият.

 

Случаят с кафе капсулите е точно такъв. Но според редица изследвания, излагането на топлина може да накара пластмасата да изпусне опасни за човека химикали. Въпреки че ежедневната доза е малка, което според мнозина оправдава риска, натрупването на вредни вещества в организма може да предизвика редица здравни проблеми.

 

Като екологична и безопасна за хората алтернатива се явяват монодозите, които също представляват индивидуално опаковани дози мляно кафе, перфектни за приготвянето на чаша ароматно еспресо. Наред с предимствата като удобство, бързина и вкус, те се изготвят от биоразградими материали, които са по-приветливи както към нуждите на природата, така и към тези на човека.

 

Сега вече имате възможност да се наслаждавате на кафе, което не (ви) вреди.

Тайният лечител CBD

Какво е CBD и с какво е полезно

прочети още
Пунш с плодов чай и грозде

Студените дни са идеалното време, в което да изпиете чаша пунш сами или в компанията на любим човек.

прочети още
Почивка с чаша кафе - ZEN SOCIAL BREAK

Работата от вкъщи е една от промените, които ни донесе миналата година. Тя обаче има своите плюсове и минуси. Единият и много важен негативен аспект е липсата на онези почивки с колегите, на които си бъбрихме с чаша кафе в ръка. Знаете ли, че тези почивки всъщност са задължителни и са едно от задълженията на всеки работодател във връзка с осигуряването на здравословни и безопасни условия на труд? С работата от вкъщи обаче, за тези почивки, трябва ние сами да следим и да спазваме.

прочети още