Кафе с жълтък или какво е класическо виетнамско кафе?

Кафе с жълтък или какво е класическо виетнамско кафе?
9 октомври 2020

Когато говорим за Виетнам, то смело можем да наредим страната на челни позиции в не една или две класации, свързани с кафе - за производство, качество и др. Културата, която местните имат, определено се гради на десетки години традиции, прераснали в последствие във възпитание и дори образование на всяко следващо поколение. Затова ако не пиете кафе, не сте за Виетнам - там то е на почит. Може да видите хора, които пият кафе навсякъде и по всяко време. Но това, което отличава виетнамците от другите страни със сходна култура, е именно тяхната екстравагантност, когато става въпрос за пиенето на кафе. Те определено се радват на богата и пъстра идентичност. Историята на кафето във Виетнам е дълга, а нейното начало поставят французите, тъй като Виетнам дълго време е била френска колония. Разбира се, основите се градят от французите, но развитието и усъвършенстването на кафе културата е изцяло плод на виетнамците.

 

Кафе с жълтък - необичайно, но пък вкусно

 

Това на пръв поглед е доста нестандартна комбинация, за която мнозина предполагат, че няма да им се понрави. Но.. изненадващо за всички кафето с яйчен жълтък става абсолютен феномен точно заради вкуса си.

 

Появата на яйченото кафе съвсем не е толкова грандиозна, колкото е еуфорията около него днес. Напротив. През 40-те години на миналия век местните започват да слагат жълтъци в кафето, тъй като млякото е било оскъдно.Тогава те изобщо не са предполагали каква забележително създават.

 

Днес то се прави изключително лесно. Към вече приготвено силно горчиво кафе се добавя яйчен жълтък, разбит с кондензирано мляко и малко захар. Яйченото кафе се поднася най-често след вечеря като доста успешен заместител на десерт заради своя близък с тирамисуто вкус. Тези от вас, които предпочитат средно сладки десерти, определено ще се влюбят във вкуса на кафето с жълтък.

 

Яйченото кафе определено се явява автентичен подпис на страната в сферата на кафето. Подобен тип напитки се предлагат и в други точки по света, но всички са единодушни, че именно Виетнам е родината на тази вкусна и нестандартна идея.

 

Затова, ако някога имате път към Виетнам, дайте шанс на яйченото кафе и сигурни сме, няма да съжалявате. А ако не ви се очертава пътуване в онази посока скоро, то бъдете достатъчно смели и направете яйченото кафе у дома, за да пренесете част от виетнамската култура в своя дом.