Кафееният пояс - знаете ли какво е това?

9 октомври 2020
Кафееният пояс - знаете ли какво е това?

За повечето хора Кафееният пояс е силно непознат. Но пък тези от вас, които поне веднъж са се чудили защо не се отглежда кафе в Тексас или Масачузетс, а се прави само в 2 от 50-те щата (Хавай и Калифорния), то най-вероятно са стигнали до този термин.

 

Кафеен пояс - нека видим какво е това!

 

Подобно на много други култури и кафето се характеризира с отглеждане в специфични условия. Именно затова има определени региони в света, в които климатът, почвите и другите природни дадености благоприятстват развиването на кафе културата. Разположен между тропика на Рака и тропика на Козирога, Кафееният пояс (от англ. - The coffee belt или още The bean belt) представлява точно това. Хоризонталната на Екватора ивица земя се намира между 23-тия северен паралел и 25-ия южен. А какво има там?

 

  • богата почва
  • меки температури с горещи дни и хладни нощи
  • засенчено слънце
  • последователно редуване на много дъжд и сухи периоди

 

Този тропически климат прави всички 70 страни, които попадат в Кафеения пояс, изключително подходящи за отглеждането на кафе. Сред тях са и някои от най-големите производители в света, както и някои от страните, за които се смята, че дават на света най-хубавото или най-екзотичното  кафе. Тук попадат Индия, Кения. Перу, Коста Рика, Руанда и други. Всички те имат сходен или дори същия климат като Етиопия - страната, която се смята за родина на кафето. Интересно е да се спомене, че голяма част от тези страни са част и от Тихоокеанския огнен пръстен, където вулканичността на региона допринася за богатството на почвите. 

 

Разбира се, важно е да споменем, че не само локацията им значение. Повечето от тези страни се радват на силно развита кафе култура с вековни традиции, които превръщат напитката в атракция и забележителност за чужденци. Хората приемат кафе-сектора повече като призвание за запазване идентичността и историята на страната, отколкото като работа. Въпреки това, кафето дава шанс на много слабо развити страни в този регион да дадат тласък на своите икономики.

 

През последните няколко години кафееният пояс е силно повлиян от проблемите, свързани с глобалното затопляне. С промяната на климата дори тези територии спират да отговарят на нуждите на кафето и се стеснява площта, на която то може да бъде отглеждано. За да ви онагледим мащабите на дефицита на територии за отглеждане кафе, към който “сме се запътили”, ще ви кажем, че през последните няколко години дори най-големият производител в света Бразилия имаше нужда от внос на кафе.

Тайният лечител CBD

Какво е CBD и с какво е полезно

прочети още
Пунш с плодов чай и грозде

Студените дни са идеалното време, в което да изпиете чаша пунш сами или в компанията на любим човек.

прочети още
Почивка с чаша кафе - ZEN SOCIAL BREAK

Работата от вкъщи е една от промените, които ни донесе миналата година. Тя обаче има своите плюсове и минуси. Единият и много важен негативен аспект е липсата на онези почивки с колегите, на които си бъбрихме с чаша кафе в ръка. Знаете ли, че тези почивки всъщност са задължителни и са едно от задълженията на всеки работодател във връзка с осигуряването на здравословни и безопасни условия на труд? С работата от вкъщи обаче, за тези почивки, трябва ние сами да следим и да спазваме.

прочети още