Кафе културата във Виена - за вечната напитка с любов

20 юли 2020
Кафе културата във Виена - за вечната напитка с любов

Кафе културата във Виена изиграва роля не само за развитието на атмосферата в града, но и за промяна на отношението към тази напитка по целия свят. Този абсолютен феномен привлича милиони туристи на година, които още със своето пристигане в австрийската столица отпиват глътка ароматно кафе. Виена е сред градовете, които се отличават с най-високо качество на живот, а кафето там е неизменна част от тази тяхна характеристика. Трудно бихме казали. че кафето във Виена е по-вкусно или по-ароматно, но начина, по който то се пие, го превръща в далеч по-специално изживяване.

 

По пътя на кафето във Виена

 

  • Началото на тази култура в австрийската столица се поставя през далечната 1683 г. след неуспешната обсада на турците. Нашествениците са отблъснати, но те оставят нещо след себе си - чувaли с непознати дотогава за европейците тъмни кафени зърна;
  • Само две години по-късно, през 1865 г., Йоханес Диодато става основател на първата виенска кафетерия, която спомага за летящия старт на кафената индустрия във Виена. И до ден-днешен на същото място все още има кафене;
  • През 2011 г. ЮНЕСКО включва кафе културата като част от нематериалното наследство на австрийската столица;
  • Още от зараждането на кафе културата във Виена до днес нищо не се е променило с начина, по който то се сервира и това остава също негов отличителен белег. Кафето пристига върху изтънчен сребърен поднос, с лъжичка захар и малка чаша вода;
  • През годините кафенетата се наложили като място за получаване на извънучилищно образование, за обмяна на информация, новини и ценни знания. Те стават средища на литературни и философски кръгове, които винаги първо утолявали своята жажда за чаша кафе и чак тогава се отдавали на сладки приказки. Кафе културата е била достъпна за всички - бедни и богати, мъже и жени, деца и възрастни.

 

Пиенето на кафе в австрийската столица през годините се е наложило като елитарно занимание, което малцина правят “както трябва”. За разлика от страни като Италия и Франция, където темпото на пиене на кафе е винаги високо, във Виена то се пие бавно. Кафенетата съчетават в себе си аристократичната обстановка с усещането за домашен уют и лесно се превръщат в места за интелектуални дейности за мнозина. Кафенетата са място, което носи вдъхновение, и с чаша топло кафе в ръка немалко творци са създали някои от най-известните си произведения в тези места. Сред тях са хора като Зигмунд Фройд, Егон Шиле, Лев Троцки, Густав Климт, които допълнително популяризират кафе културата във Виена, като споделят своите преживявания.

 

Кафе културата определено се е превърнала в отражение на един по-различен социален живот. Тя се отличава с бавното пиене на кафе, голямата наслада от всяка глътка и респектиращото отношение към напитката. Ако искате и вашето кафе да се превърне в нещо повече от метод за събуждане и придружаваща приятни разговори напитка, то Office-Friends ви предлага кафе, което има потенциала да вдъхновява.

Тайният лечител CBD

Какво е CBD и с какво е полезно

прочети още
Пунш с плодов чай и грозде

Студените дни са идеалното време, в което да изпиете чаша пунш сами или в компанията на любим човек.

прочети още
Почивка с чаша кафе - ZEN SOCIAL BREAK

Работата от вкъщи е една от промените, които ни донесе миналата година. Тя обаче има своите плюсове и минуси. Единият и много важен негативен аспект е липсата на онези почивки с колегите, на които си бъбрихме с чаша кафе в ръка. Знаете ли, че тези почивки всъщност са задължителни и са едно от задълженията на всеки работодател във връзка с осигуряването на здравословни и безопасни условия на труд? С работата от вкъщи обаче, за тези почивки, трябва ние сами да следим и да спазваме.

прочети още